Syntiinlankeemus

1. Moos. 3: Mutta käärme oli kavalin kaikista villieläimistä, jotka Herra Jumala oli tehnyt. Se sanoi naiselle: "Onko Jumala todella sanonut: 'Älkää syökö mistään puutarhan puusta'?"

2. Nainen vastasi käärmeelle: "Kyllä me saamme syödä puutarhan puiden hedelmiä.

3. Vain sen puun hedelmästä, joka on keskellä puutarhaa, Jumala on sanonut: 'Älkää syökö siitä älkääkä koskeko siihen, ettette kuolisi.'"

4. Käärme vastasi naiselle: "Ette te suinkaan kuole,

5. vaan Jumala tietää, että sinä päivänä, jona te syötte siitä, teidän silmänne aukeavat ja teistä tulee Jumalan kaltaisia, niin että tiedätte hyvän ja pahan."

6. Nainen näki, että puusta oli hyvä syödä ja että sitä oli nautinto katsella ja se oli houkutteleva, koska siitä sai ymmärrystä. Niinpä hän otti siitä hedelmän ja söi ja antoi myös miehelleen, joka oli hänen kanssaan, ja mieskin söi.

7. Silloin molempien silmät avautuivat, ja he huomasivat olevansa alasti. He sitoivat yhteen viikunapuun lehtiä ja tekivät itselleen vyöverhot.

8. He kuulivat Herran Jumalan äänen hänen käyskennellessään puutarhassa illan viiletessä (päivän tuulessa).

Silloin mies ja hänen vaimonsa menivät Herraa Jumalaa piiloon puutarhan puiden sekaan.

9. Mutta Herra Jumala kutsui miestä ja sanoi hänelle: "Missä sinä olet?"

10. Mies vastasi: "Minä kuulin sinun äänesi puutarhassa ja pelkäsin, sillä minä olen alasti. Siksi piilouduin."

11. Herra sanoi: "Kuka sinulle kertoi, että olet alasti? Oletko syönyt siitä puusta, josta minä kielsin sinua syömästä?"

12. Mies vastasi: "Vaimo, jonka annoit olemaan kanssani – hän antoi minulle siitä puusta, ja minä söin."

13. Silloin Herra Jumala sanoi naiselle: "Mitä oletkaan tehnyt!" Nainen vastasi: "Käärme petti minut, ja minä söin."

14. Herra Jumala sanoi käärmeelle: "Koska tämän teit, sinä olet kirottu kaikkien karjaeläinten ja villieläinten joukossa. Vatsallasi sinun on kuljettava ja tomua syötävä koko elinaikasi.

15. Minä panen vihollisuuden sinun ja naisen välille ja sinun siemenesi ja hänen siemenensä välille. Hän (Pronomini ”hän” on tässä hepr. tekstissä maskuliinimuodossa ja viittaa naisen jälkeläiseen) on murskaava sinun pääsi, ja sinä haavoitat häntä kantapäähän."

16. Naiselle Jumala sanoi: "Minä teen suuriksi sinun raskautesi vaivat, kivulla sinä synnytät lapsia. Kuitenkin sinä tunnet halua mieheesi, ja hän on hallitseva sinua."

17. Miehelle Jumala sanoi: "Koska kuuntelit vaimoasi ja söit puusta, josta kielsin sinua syömästä, on maa kirottu sinun vuoksesi. Vaivaa nähden saat siitä ruokasi kaikkina elämäsi päivinä.

18. Orjantappuraa ja ohdaketta se kasvaa sinulle, sinun on syötävä kedon ruohoja.

19. Otsasi hiessä sinä syöt leipäsi, kunnes tulet jälleen maaksi, sillä siitä sinut on otettu. Tomua sinä olet, ja tomuun sinun on palattava."

 

 

Tämä on ihmisen ja koko ihmiskunnan kirous, jonka meidän esivanhempamme sai aikaan.

Häpeä, alastomuuden tunne, pelko siitä, mitä nyt tapahtuu. Yhden käskyn noudattaminen, eli olla syömättä yhdestä puusta, aiheutti koko ongelman, jota nytkin saamme kantaa – syyllisyyttä.

 

Panitko merkille sen, että keskustelussa saatanan kanssa, Eeva lisäili omia sanojaan Jumalan sanoiksi.

Ei Jumala ollut sanonut, ettei puuhun saanut koskea, vaan ainoastaan, että puun hedelmää ei saanut syödä.

 

Mitä mieltä olet syyttelystä, joka alkoi voimakkaana syntiinlankeemuksen jälkeen? Eikö ole tyypillistä, että syyllinen koetetaan saada yleensä jostakusta toisesta, mutta itse olemme syyttömiä.

 

Ensimmäisen syytöksen esitti mies Jumalaa kohtaan: "Vaimo, jonka annoit olemaan kanssani – hän antoi minulle siitä puusta, ja minä söin."

Mielenkiintoinen syytös kun huomioidaan se asia, että mies oli kaiken aikaa vaimon vierellä, kun käärme, eli saatana keskusteli vaimon kanssa. (1. Moos. 3:6b Niinpä hän otti siitä hedelmän ja söi ja antoi myös miehelleen, joka oli hänen kanssaan, ja mieskin söi.)

Toinen syytös tuli Jumalan suusta ja se oli oikeutettu. Herra Jumala sanoi naiselle: "Mitä oletkaan tehnyt!"

Kolmas syytös tuli naisen suusta käärmettä kohtaan: "Käärme petti minut, ja minä söin."

 

Tuomiot tulivat käännetyssä järjestyksessä,

sillä ensimmäisen tuomion sai käärme: 14. Herra Jumala sanoi käärmeelle: "Koska tämän teit, sinä olet kirottu kaikkien karjaeläinten ja villieläinten joukossa. Vatsallasi sinun on kuljettava ja tomua syötävä koko elinaikasi. 15. Minä panen vihollisuuden sinun ja naisen välille ja sinun siemenesi ja hänen siemenensä välille. Hän (Pronomini ”hän” on tässä hepr. tekstissä maskuliinimuodossa ja viittaa naisen jälkeläiseen) on murskaava sinun pääsi, ja sinä haavoitat häntä kantapäähän."

 

Toisena tuomion sai nainen: 16. Naiselle Jumala sanoi: "Minä teen suuriksi sinun raskautesi vaivat, kivulla sinä synnytät lapsia. Kuitenkin sinä tunnet halua mieheesi, ja hän on hallitseva sinua."

 

Kolmantena tuomion sai mies: 17. Miehelle Jumala sanoi: "Koska kuuntelit vaimoasi ja söit puusta, josta kielsin sinua syömästä, on maa kirottu sinun vuoksesi. Vaivaa nähden saat siitä ruokasi kaikkina elämäsi päivinä. 18. Orjantappuraa ja ohdaketta se kasvaa sinulle, sinun on syötävä kedon ruohoja. 19. Otsasi hiessä sinä syöt leipäsi, kunnes tulet jälleen maaksi, sillä siitä sinut on otettu. Tomua sinä olet, ja tomuun sinun on palattava."

 

Tuomiot ovat raskaita ja ne vaikuttavat edelleen.

 

Tuomioiden jälkeen ihana elämä paratiisissa päättyi ja siitä seuraavalla sivulla.

 

 

Sivun alkuun